‘Ik wil geen seksloos huwelijk, maar mijn vrouw wil geen seks’

Bert, 42 jaar

person sitting in a chair in front of a man

Foto van charlesdeluvio Willekeurige foto De betrokken persoon is niet de persoon met de hulpvraag.

Ik ben al meer dan 20 jaar samen met mijn vrouw en we hebben altijd een middelmatig seksleven gehad, vooral sinds we kinderen

hadden. Ze begon echter een jaar geleden met de menopauze en wil helemaal geen seks meer. Ze is zo ongeïnteresseerd in iets fysieks en ik word er kapot van. Ik ben tenslotte nog steeds een roodbloedige man en een seksloos huwelijk hebben is niet hoe ik de rest van mijn leven wil leven. Ik hou van haar, maar ik kan het niet aan om voor altijd geen intimiteit meer te hebben. Hoe benader ik dit onderwerp zonder haar te kwetsen?

Beste Bert

Het is logisch dat je niet de rest van je leven zonder seks wilt. Seks is belangrijk voor veel mensen in een relatie. Seks, of het gebrek daaraan, in een relatie is ook een zeer emotioneel onderwerp, dus je moet dit met gevoeligheid benaderen. Een niet-overeenkomend libido en verschillende seksuele stijlen, verlangens en behoeften kan spanning in een relatie veroorzaken als deze niet goed wordt beheerd.

Een gebrek aan seksueel verlangen en een lage seksuele frequentie kunnen bij beide partners complexe emoties oproepen. Helaas kunnen niet-overeenkomende verlangensniveaus of niet-overeenkomende seksuele stijl leiden tot afstand en spanning in een relatie als deze niet goed wordt beheerd. Er zijn stappen die je kunt nemen om het te overwinnen, een spanningsvrije relatie en een bevredigend seksleven te creëren. Ik kan begrijpen dat je je waarschijnlijk gefrustreerd, teleurgesteld en gekwetst voelt. Het kan zelfs voelen alsof je vrouw zich niet tot je aangetrokken voelt of niet naar je verlangt, wat pijnlijk is in een huwelijk.

Het is niet onredelijk om te willen dat seks deel uitmaakt van je relatie – of om te willen dat je partner ervan geniet. Uw vrouw voelt zich hoogstwaarschijnlijk schuldig en angstig over haar gebrek aan zin in seks en wat dit met uw relatie zal doen.

Hoewel ik veel partners met weinig verlangen tegen me heb horen zeggen: “Het kan me niet schelen als ik nooit meer seks heb”, is het niet zo eenvoudig. Hun houding van ‘het kan me niet schelen’ maskeert normaal gesproken schuld en schaamte over een gebrek aan seksueel verlangen en angst dat ze hun partner teleurstellen. Vele partners met een laag seksueel verlangen beschrijven seks als een wolk die boven hen hangt. Ze denken er vaak over na, wetende dat hun partner eraan denkt. Hoe langer ze zonder seks gaan, hoe meer ze de druk eromheen kunnen gaan voelen.

Ze willen zich wel opgewonden voelen, maar dat doen ze niet. Het is frustrerend en verwarrend voor hen. Ze weten zelf niet meer hoe het komt dat ze zo weinig zin hebben in seks of waarom het hen afstoot.  Helaas trekken veel partners met weinig verlangen zich helemaal terug van fysieke aanraking omdat ze bang zijn dat het hun partner het ‘verkeerde idee’ zou geven en dit zou kunnen leiden tot een verzoek om seks, en daarna teleurstellen of tot ruzie.

Koppels merken vaak dat ze ruzie maken over het probleem of het proberen te negeren omdat het te moeilijk lijkt om erover te praten en ze niet zeker weten wat ze kunnen doen om het op te lossen.

Er zijn stappen die u kunt nemen om niet-overeenkomende seksuele verlangens te beheersen

1. Praat er samen over

Je vrouw denkt waarschijnlijk dat er iets mis is met haar vanwege haar verlies van verlangen. Als het niet met gevoeligheid wordt benaderd, zal ze er waarschijnlijk defensief op reageren. Wanneer je dit probleem met haar aankaart, is het erg belangrijk dat je haar niet de schuld geeft van de mismatch in je verlangensniveaus. Als ze voelt dat je bereid bent om samen met haar hieraan te werken, zonder schuld of oordeel, zal ze meer openstaan ​​om erover te praten en stappen te ondernemen om het aan te pakken.

2. Begrijp hoe seksueel verlangen werkt. Voor vrouwen is seksueel verlangen contextueel. Dit betekent dat de context, wat er om ons heen gebeurt, invloed heeft op ons verlangen om seks te hebben. Hoewel jouw wens ‘spontaan’ klinkt, is de kans groter dat die van haar ‘reagerend’ is. Dit betekent dat het reageert op dingen die om haar heen gebeuren.  Een handige manier om erover na te denken is dat haar verlangen als een auto is. Het heeft ‘remmen’ die haar verlangen remmen en ‘versnellers’ die het vergroten. Als er een aantal ‘remmen’ op staan, zal het helaas blijken dat het gaspedaal niet werkt.

3. Verminder seksuele remmen. In plaats van stappen te ondernemen om het verlangen van uw vrouw te vergroten, is het eerst belangrijk om te begrijpen en aan te pakken wat dit zou kunnen blokkeren.

Enkele voorbeelden van seksuele remmen die invloed hebben op vrouwen zijn:

– Negatieve opvattingen over seks uit de kindertijd of religie

– Eerdere negatieve seksuele ervaringen

– Uitputting en vermoeidheid die horen bij het moederschap

– Veranderd lichaam en lichaamsbeeld

– Stress om welke reden dan ook

– Pijnlijke seks (inclusief pijn als gevolg van de hormonale veranderingen van de menopauze)

– Relatie spanning

– Het gevoel hebben dat seks een verplichting is

– Geen zelfvertrouwen hebben over seks

4. Verhoog seksuele versnellers

Iedereen zal verschillende versnellers hebben – en sommige zullen op verschillende tijdstippen werken. Hier zijn enkele versnellers waarmee je kunt experimenteren als je eenmaal een aantal remmen hebt aangepakt:

– De steun van een partner voelen in huis

– Zich dichtbij en verbonden voelen met een partner

– Genieten van fysieke aanraking (zoals knuffelen, een massage of zoenen) zonder de druk ervan ergens heen te gaan

– Lingerie dragen

– Open en eerlijk over seks kunnen praten

Gerard

Geplaatst in Relationele problemen, Seks en relationele tevredenheid, Seksbeleving/orgasme, Sekservaringen.