‘Mijn aanstaande vrouw laat me geen andere vrouwen sms’en’

man in middle of wheat field

Bron Instand images Willekeurige foto De betrokken persoon is niet de persoon met de hulpvraag.

Erik, 24 jaar

Ik ga binnenkort trouwen en kan niet wachten om de rest van mijn leven door te brengen met de vrouw van wie ik hou. Het enige probleem is dat ik haar jaloezie moeilijk te beheersen vind.

Ze heeft een aantal slechte relaties gehad en zegt dat ze geen vertrouwen heeft in mannen.

Ze keek gisteravond door mijn telefoon en koos alle vrouwen uit met wie ze wil dat ik stop met praten als we eenmaal getrouwd zijn . Het is absurd!

Haar bewering is dat getrouwde mannen geen vrouwelijke vrienden kunnen hebben.

 

Ze zei zelfs dat ik ze een bericht moest sturen om te zeggen dat ik niet meer met ze zou praten! Ik hou van haar, maar dit lijkt zo extreem. Wat kan ik doen?

Beste Erik

Ik kan me voorstellen dat het voelt alsof je op dit moment gevangen zit tussen een een veilige rots van een relatie en een vraag naar openheid naar vrienden en vriendinnen. Je wordt gevraagd om vrouwelijke vrienden op te geven of het risico te lopen de vrouw van streek te maken met wie je de rest van je leven wilt doorbrengen. Relaties zijn een balans tussen ‘wij’ en ‘mij’

In relaties en in therapie hebben we te maken met een delicaat evenwicht tussen wat ‘mij’ is en wat ‘ons’ is. We moeten zowel naar het individu kijken als naar de interacties tussen twee mensen.

We komen allemaal in relaties met een geschiedenis die ons raakt. De relaties uit het verleden van uw verloofde beïnvloeden haar reacties, verwachtingen en triggers. Hoewel het vaak ‘bagage’ wordt genoemd, heb ik de neiging om het ‘wonden’ of ‘gevoeligheden’ te noemen. Deze hebben we allemaal. Ze zijn niet goed of fout.

Twee mensen creëren samen een relatie. En het is vaak hoe die twee mensen bij elkaar passen, dat bepaalt de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.  In therapie is ons ideaal om problemen altijd te beschouwen als een ‘paarprobleem’, niet als de schuld van één persoon. Gewoonlijk is er een manier waarop elke persoon in de relatie bijdraagt ​​aan het probleem – en we krijgen betere resultaten als we als team aan oplossingen werken.

Hoewel ik hoor dat relaties uit het verleden van invloed zijn op je partner, ben ik ook ongelooflijk nieuwsgierig naar wat er nog meer aan de hand is in je huidige relatie dat je partner zou kunnen triggeren. Controle komt voort uit angst

Als we bang zijn, zoeken we naar manieren om controle te krijgen. Je partner die probeert te bepalen met wie je kunt praten, is het resultaat van angst en onzekerheid. Jaloezie is een andere indicator van onzekerheid. Onzekerheid in onszelf en onzekerheid in een relatie gaan vaak samen.  Het klinkt alsof een deel van de onzekerheid van je partner voortkomt uit haar verleden, maar nogmaals, ik vraag me af of er iets gebeurt in de huidige relatie dat hieraan zou kunnen bijdragen. Het kan zo simpel zijn als verschillende communicatiestijlen, verschillende verwachtingen over de tijd die je samen doorbrengt of misschien heeft het te maken met je relatie met de andere vrouwen.

Liefdevolle, emotioneel veilige relaties kunnen ons helpen om zekerder te worden – in onszelf en in een relatie. Het opbouwen van emotionele veiligheid in een relatie vereist het tonen van empathie, toewijding, kwetsbaarheid en goede communicatie – waarvan ik weet dat dit soms makkelijker gezegd dan gedaan is.

Maar door te helpen bij het creëren van een emotioneel veilige relatie, kun je je partner helpen te genezen van haar pijn uit het verleden en haar gebrek aan vertrouwen te overwinnen, waardoor de relatie voor jullie beiden gemakkelijker wordt.

Onthoud dat controle voortkomt uit onzekerheid. Door samen met uw partner veiligheid op te bouwen, kunt u beiden flexibeler worden. Naarmate je gevoelens van verbondenheid en emotionele veiligheid in een relatie vergroot, zal je partner waarschijnlijk haar controle loslaten.

Vind een compromis door begrip

Je zou het gevoel kunnen hebben dat je zo ver uit elkaar begint over deze kwestie, dat je niet zeker weet hoe je ooit een uitkomst kunt vinden die voor jullie beiden goed voelt. In plaats van alleen maar te beslissen of een getrouwde man die vrouwelijke vrienden heeft goed of fout is, probeer je meer begrip voor elkaar te krijgen en een band op te bouwen.

Met verbeterde communicatie, begrip en flexibiliteit kunt u samen resultaten bereiken die u in het begin niet had gedacht.
Enkele nuttige vragen om elkaar te stellen zijn:
Vertel me, wat is hier zo schokkend of uitdagend voor?
Zijn er mensen waar ik wel contact mee mag hebben, bijvoorbeeld collega’s of gemeenschappelijke vriendinnen.
Zit hier een angst- of rampscenario in?
Wat zijn onze gemeenschappelijke doelen?
Hoe komen we tot een tijdelijk compromis?

Het compromis dat u vindt, hoeft niet voor altijd een starre grens te zijn. Naarmate u beiden verandert en de relatie verandert, vindt u misschien de flexibiliteit om naar een andere oplossing te gaan.

Gerard

Geplaatst in Hechting, Intimiteit, Jaloezie.