Vruchtbaarheid?

Jan, 34 jaar

Foto van Deon Black Willekeurige foto De betrokken persoon is niet de persoon met de hulpvraag.

Mijn vrouw en ik proberen al zeven maanden om een ​​kind te krijgen, maar hebben geen geluk gehad. We hebben een afspraak gepland met de verloskundige van mijn vrouw, maar ik heb gelezen hoe het aantal zaadcellen over de hele wereld daalt en ik vraag me af of onze problemen om zwanger te worden aan mijn kant kunnen liggen. Is dat mogelijk?

Beste Jan

Het is zeker mogelijk. Maar voordat we daarop ingaan, laten we het hebben over het andere probleem dat u aan de orde stelde: het afnemende aantal zaadcellen .

Hoewel de daling van het aantal zaadcellen met ongeveer 50% in de afgelopen 50 jaar voor alarmerende krantenkoppen zorgt, zijn experts het er niet over eens of meer sperma noodzakelijkerwijs een grotere vruchtbaarheid betekent.

Een “normaal” aantal zaadcellen betekent tussen de 15 miljoen en 250 miljoen zaadcellen per milliliter sperma. Alles onder de 10-15 miljoen wordt als ‘laag’ beschouwd. Minstens zo belangrijk als de telling is de morfologie (de vorm en grootte van het sperma) en de beweeglijkheid (het vermogen van het sperma om in de goede richting te zwemmen). Het lijdt geen twijfel dat een nulpunt van het aantal zaadcellen het voor een man bijna onmogelijk zou maken om een ​​kind te verwekken. Het is ook een vrij veilige gok dat, ervan uitgaande dat morfologie en beweeglijkheid hetzelfde zijn, een man met een telling van 40 miljoen zaadcellen in theorie meer kans zou hebben om zijn partner zwanger te maken dan een met een telling van 10 miljoen. Het is echter verre van duidelijk of het enig verschil zou maken van 40 miljoen naar 80 miljoen of van 80 miljoen naar 200 miljoen.

Oké, laten we teruggaan naar de vraag of de problemen die jij en je partner hebben om zwanger te worden, aan jouw kant kunnen liggen. Nogmaals, het is een duidelijke mogelijkheid. In totaal wordt ongeveer een kwart van de stellen binnen een maand of twee zwanger, de helft verwacht binnen zes maanden en ongeveer 85% is binnen een jaar zwanger. Anders gezegd: een op de zeven stellen is onvruchtbaar, wat betekent dat ze na 12 maanden onbeschermde seks nog niet zwanger zijn geraakt.

Hoewel de “verantwoordelijkheid” voor onvruchtbaarheid historisch gezien bij vrouwen wordt gelegd, zeggen experts  dat ongeveer 40% van de vruchtbaarheidsproblemen wordt veroorzaakt door de vrouw, 40% door de man en 20% onverklaarbaar is.

En hoewel een laag aantal zaadcellen vaak bijdraagt ​​aan onvruchtbaarheid aan de kant van de man, omvatten andere factoren : uw leeftijd (hoe ouder u bent, hoe moeilijker het zal zijn om zwanger te worden); je ondergoed (sperma moet een paar graden koeler zijn dan je lichaamstemperatuur om te gedijen, maar slips houden de testikels dichter bij het lichaam, waar de temperatuur hoger is); uw gewicht (overgewicht of obesitas verhoogt het risico op onvruchtbaarheid door de spermaproductie en uw libido te beïnvloeden); hoeveel u drinkt (alcohol kan de testosteronniveaus verlagen , wat kan leiden tot erectieproblemen en kan ook de kwaliteit van het sperma verminderen); en of u rookt (recente onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie en de CDC hebben aangetoond dat gifstoffen van het roken van tabak kan een negatieve invloed hebben op de productie, kwaliteit en beweeglijkheid van het sperma).

Gerard

Geplaatst in Zwangerschap en bevruchting.