Manipulatieve partner

Linda, 28 jaar

Twee jaar geleden werd ik verliefd op de partner van  mijn beste vriendin,  en die persoon is  toevallig ook de beste vriend van mijn toenmalige vriend. Het was niet onze bedoeling dat het zou gebeuren, maar we hadden ongeveer vijf maanden een geheime affaire totdat onze partners erachter kwamen.

woman in red panty lying on bed

Foto van Dainis Graveris Willekeurige foto De betrokken persoon is niet de persoon met de hulpvraag.

Daarna gingen we uit elkaar en leidden we ons eigen leven tot afgelopen februari, toen we weer contact maakten. Sindsdien zien we elkaar af en toe, en ik heb het uitgemaakt met mijn partner. De man met wie ik een affaire heb, heeft echter nog steeds een relatie met mijn beste vriendin, en ze weet niet dat we elkaar weer zien.

Het probleem wordt ingewikkelder: ik heb het gevoel dat ik tot een affaire gemanipuleerd ben en er niet uit kan komen. Elke keer dat deze man en ik samenkomen, zegt hij dat zijn relatie met mijn vriendin niets is, dat ze alleen samen zijn voor hun zoon, en dat hij uiteindelijk van me houdt en me in zijn leven wil.

Maar hij stuurt me gemengde berichten. We hebben bijvoorbeeld onlangs seks gehad en twee dagen later vierde hij het vijf jaar samen zijn met zijn partner, mijn vriendin en hij heeft sindsdien geen contact met me opgenomen. Ik ben weer gebroken, en ik heb het gevoel dat het beste is om alle partijen de waarheid te laten weten. Mijn vriendin verdient niet dat ik haar bedrieg en ik wil zelf ook zo niet verder leven.

Beste Linda

Het voelt waarschijnlijk alsof je de enige persoon bent in een situatie die zo plakkerig is als deze, maar dat ben je niet. Manipulatieve mensen zijn overal om ons heen en ongeacht hun individuele motieven hebben ze het vermogen om onze relaties met onszelf en de mensen om ons heen te verwoesten.

Op basis van wat je me hebt verteld, is deze man met wie je een affaire hebt, inderdaad manipulatief. Het feit dat hij zijn verhaal voortdurend verandert, is een klassiek teken van deze giftige eigenschap , en hij heeft deze tactiek gebruikt om je te overtuigen dingen te doen waar je niet trots op bent, omdat hij weet hoeveel je om hem geeft.

Laat het niet verdraaien: je bent geen slechte persoon omdat je je telkens opnieuw laat misleiden door deze man en denkt dat je je vriendin verraadt. Je kunt beter uitzoeken hoe je met deze manipulatieve man moet omgaan. Dat begint met een beter begrip van jezelf en waarom je in de eerste plaats zo aangetrokken werd tot deze persoon. ‘Manipulatief’ is geen gewilde eigenschap bij partners en geliefden, dus waarom heb je deze man verkozen boven je eigen vriend en momenteel ex en waarom word je zo aangetrokken tot deze persoon, ook al is hij de partner van je beste vriendin.

Therapie kan je helpen beter te begrijpen waarom je dit potentieel destructieve pad voor jezelf hebt gekozen en je hulpmiddelen geven om je te helpen het ongezonde gedrag van deze man, dat je niet verdient, in de toekomst te herkennen en ermee te stoppen.  Deze eerste stap is de beste manier om je gedachten en bedoelingen te verzamelen als je de beste kans wil hebben om ook je vriendschap te redden.

Dat brengt me bij mijn volgende punt: het is tijd om dingen te beëindigen die anderen bedriegen die weinig kans op succes hebben zoals in dit geval. Het zal niet gemakkelijk zijn om afscheid te nemen van een persoon van wie je houdt en waarin je tijd hebt geïnvesteerd, maar zijn karakter doet me denken dat er op de lange termijn niets goeds uit je geheime relatie zal komen, hoeveel je ook bedelt of onderhandelt met hem .

Als je de steun krijgt van een vriend die geen deel uitmaakt van je affairesituatie, kun je de kracht opbouwen die je nodig hebt om dingen voor eens en voor altijd af te breken. Een therapeut kan je ook helpen te beslissen hoe en wanneer je het veilig kunt doen, in het geval dat hij mogelijk misbruik van jou maakt en je blijft manipuleren.

Daarna kunt je beslissen of je ook aan je vriendin  wilt onthullen wat er tussen jou en haar partner gebeurd is, maar pas op voor uw eigen motivaties om dit te doen.

Als je besluit door te gaan met wat er is gebeurd, hoef je de intieme details niet met je vriendin en ex te delen. Leg in plaats daarvan je motivaties uit om te handelen zoals je deed (“Ik  voelde me eenzaam en in de war en hoewel het niet goed was, vond ik troost in de affaire”) en bied jou mijn oprechte verontschuldigingen aan (“Ik heb er spijt van voor wat ik deed en ik vraag je hoe ik het met jou kan goedmaken. Je bent een goede vriendin voor mij en ik had je niet zo moeten behandelen “).

Er is een grote kans dat je vriendin en ex je je misstappen niet zullen vergeven als jij het hen vertelt, dus ik stel voor dat je je voorbereidt op een worstcasescenario en rekening houdt dat jullie relatie niet meer goed komt.  Maar alle hoop is echter niet verloren. Je vriendin is wellicht een hele tijd boos op je maar als mensen deze moeilijke gesprekken goed afhandelen, kunnen vriendschappen en partnerschappen blijven bestaan.

Gerard

Geplaatst in Communicatie, Dating, Eenzaamheid, Emoties, Jaloezie, Overspel, Partnerrelatie, Praten over seks, Relatieonderzoek, Relationele problemen, Seks en familie/vrienden, Seksgevaren, Sekspartners.