Mijn vriendin doet raar

Svetena, 30 jaar

three women walking on brown wooden dock near high rise building during daytime

Photo by Priscilla Du Preez Willekeurige foto De betrokken persoon is niet de persoon met de hulpvraag.

De afgelopen jaren is een goede vriendin zich steeds meer gaan onderdompelen in zelfhulp via boeken, blogs en podcasts. Het begon na een breuk ongeveer vijf jaar geleden, en ze vond kracht, veiligheid en solidariteit in spiritualiteit, het evangelie en authentiek leven.

Nu wordt elk gesprek gedomineerd door haar uitroeiing van “giftigheid” in de relaties van alle anderen, en ze benadrukt voortdurend dat we moeten zoeken naar de waarheden om na te leven zoals zij die ziet.

Ze is gestopt met daten en zegt dat elke man die ze tegenkomt lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis (een stoornis die ze met terugwerkende kracht op de exen toepaste), en daarom ontmoedigt ze iedereen in onze vriendengroep om te daten.

De isolatie door de corona-epidemie heeft de kwestie alleen maar versneld, en we kunnen niet langer praten zonder dat ze uitvoerig doorgaat over wat alle anderen moeten doen om het evenwicht te bereiken dat ze voelt.

Beste Svetana

Als je zelfactualiseerde en evangeliserende vriendin het zo sterk vindt dat iedereen om haar heen ‘hun waarheid spreekt’, dan is deze uitspraak ook op jou van toepassing. Ik zeg niet dat dit een gemakkelijk gesprek zou zijn, maar het is noodzakelijk dat vrienden elkaar de waarheid vertellen. Dit is zowel de last als de vreugde van vriendschap. Begin je gesprek met deze zin: “Kan ik je wat feedback geven?” Wacht op haar antwoord. Gebruik “ik-uitspraken”: “Ik heb het gevoel dat je niet meer naar me luistert omdat je zo gefocust bent op het geven van advies. En op dit moment heb ik een vriendin nodig, geen levenscoach. ”

Wees assertief en vertel haar dat ze niet in de plaats van anderen moet denken en iedereen de vrijheid moet gunnen om zelf ook gelukkig te worden. Vertel ook dat niet alle mannen hetzelfde zijn en dat er ook heel veel goede relaties zijn zonder narcistische persoonlijkheden. Vertel haar dat zij ook wel ooit de ware tegenkomt maar dat ze zich niet moet afsluiten maar openstellen.

Gerard

 

Geplaatst in Bindingsangst/verlatingsangst/hechtingsproblematiek, Dating, Divers.