Geen seksleven meer

Lizzy, 58 jaar

woman standing beside plants during daytine

Photo by BBH Singapore Willekeurige foto De betrokken persoon is niet de persoon met de hulpvraag.

Mijn man en ik zijn 37 jaar getrouwd. Tijdens ons huwelijk was ons seksleven goed (maar zeldzaam). Onze kinderen zijn volwassen en verhuisd. Mijn man heeft hartproblemen en gebruikt veel medicijnen.

Deze medicijnen maken het onmogelijk om seks te hebben, en hij kan vanwege zijn hartproblemen geen medicijnen tegen erectiestoornissen gebruiken, zoals Viagra.

Deze problemen hebben mijn man erg van streek gemaakt en hij wil helemaal geen seks meer. Ik heb hem vaak verteld dat ik het volledig begrijp, en hij is niet minder een man in mijn ogen.

Maar nu is er niets – geen seks, geen kussen. Niets. Hij besteedt nauwelijks aandacht aan mij. Hij ontsnapt naar de tv-kamer als hij thuis is.

Ik voel me erg eenzaam en alleen. Ik heb advies nodig om hierover met hem te praten.

Beste Lizzy

Seksuele disfunctie en verlies van libido komen vaak voor bij mannen die een hartoperatie of behandeling voor hartaandoeningen hebben ondergaan.  Mijn theorie is dat hij aanhankelijk lichamelijk contact vermijdt omdat hij dit soort contact associeert met seks hebben. Vanwege zijn libido, impotentie en andere medische problemen, vermijdt hij romantisch contact omdat hij het fysieke risico niet aankan – en de angst en ongemakkelijke gesprekken die hem dwingen om dit uiterst pijnlijke probleem aan te pakken.

Na verloop van tijd heeft het zich terugtrekken uit fysiek contact om seks te vermijden ertoe geleid dat hij zich ook op andere manieren terugtrok.

Je wilt je man knuffelen, elkaars hand vasthouden en kussen. De weg terug zou zijn om oogcontact te maken, hem te vertellen dat je van hem houdt en dat je hem graag gewoon bij zijn hand wilt houden en samen door het leven wilt blijven lopen.  Toon zelf je genegenheid en pak hem eens vast zonder dat je seks wil.   Oefen het aanraken en demonstreren van fysieke warmte en peil naar zijn eigen comfortniveau.

Als hij er eenmaal zeker van is dat fysieke genegenheid niet zal leiden tot seks, druk om seks te hebben en al het ongemak eromheen, zal hij zich meer op zijn gemak moeten voelen als hij fysiek dichtbij je is. Fysieke nabijheid, warmte en comfort zijn goed voor uw relatie – en ook voor zijn gezondheid.

Gerard

 

Geplaatst in Communicatie, Partnerrelatie, Seks en gezondheid.