16 jaar en zwanger

Sasha, 16 jaar oud

Ik zit nog op school maar heb sinds één jaar een relatie met een jongen van 21 jaar die al werkt. We hebben onlangs seks gehad.  We

person touching stomach

Foto van Alicia Petresc Willekeurige foto De betrokken persoon is niet de persoon met de hulpvraag.

gebruiken meestal een condoom.

Mijn vriend vrijt niet graag met een condoom. Omdat ik dacht dat ik mijn menstruatie had, hebben we de laatste keer geen condoom gebruikt.

Ik wilde hem daarmee een plezier doen.

Drie dagen geleden kwam ik nu erachter dat ik zwanger ben. Ik heb het aan niemand anders verteld dan aan mijn vriend en hij is bereid mij en het kind te steunen, maar ik maak me zorgen omdat ik nog op school zit en mijn vader zal echt teleurgesteld zijn. Mijn moeder had me toen ze 15 was. Ik wil geen abortus.

Kan mijn vriend in de problemen komen?

Hij is 21 en ik word volgende maand 17.

Denk je dat ik het mijn vader moet vertellen?

Beste Sasha

Ik weet niet hoe lang je al seks hebt met je vriend. Als je zestien bent, heb je de wettelijke leeftijd om seks te hebben in België.  Om te huwen moet je in principe 18 jaar zijn en dus meerderjarig. Jouw vader en moeder moeten je in theorie toestemming geven om te trouwen of met deze jongen te gaan samenleven. Strikt genomen ben jij en je vriend  juridisch veilig nadat je seks hebt gehad, tenminste als je 16 was toen je voor het eerst seks had. Hij heeft de wet niet overtreden door seks met je te hebben, omdat je ouder was dan 16 jaar. Je kunt echter nog niet trouwen, hoewel er waarschijnlijk een proces mogelijk bij de rechtbank om dat te laten goedkeuren, als jullie dat willen.

Ik ben zeer ontroerd dat je je meer zorgen maakt om hem dan om jezelf. Dat is lief. Als je vader je moeder zwanger heeft gemaakt voordat ze 15 jaar oud was, kan hij er in principe  geen bezwaar tegen hebben dat je bijna 17 wordt, hoewel mensen vaak reageren met emotie in plaats van met reden. Je moet het hem zeker vertellen, vooral als je van plan bent het kind te houden. Het moet op een respectvolle, liefdevolle manier gebeuren en je moet zijn steun vragen. Vraag zeker ook akkoord aan je moeder.

Ik vind echter dat je serieus een abortus moet overwegen. Wat je ouders als jongeren wel of niet hebben gedaan, is niet relevant voor hoe jij en je vriendje met je huidige situatie moeten omgaan. De zwangerschap is nog erg nieuw. Aangezien het in de eerste 3 maanden is, is een beëindiging door een arts veilig en kan het binnen één dag gebeuren. Daarna kun je doorgaan met je opleiding, genieten van jong zijn en volwassen worden voordat je verantwoordelijkheden voor ouderschap opneemt.

Sommige mensen hebben religieuze of ethische bezwaren tegen een abortus. Je moet een beslissing nemen, gezien je overtuigingen en omstandigheden, maar naar mijn mening is het een redelijke keuze in de situatie die je hebt beschreven. Jullie tweeën willen er misschien over praten met een gerespecteerd persoon, zoals je huisarts, die verplicht is om de vertrouwelijkheid te bewaren.

Neem contact op met een abortuscentrum in je buurt en overleg wat de beste keuze is. Zestien jaar is nog heel jong om al verantwoordelijkheid als ouder op te nemen. Het is ook niet zeker dat je je studies zulte kunnen verder zetten. Moeder en vader worden is geen spel maar vraagt enorme verantwoordelijkheid.  Denk daarom goed na wat je doet en neem in overleg met een hulpverlener, je arts of een psycholoog van het abortuscentrum de juiste beslissing.  Meer info https://www.abortus.be

Houd er ook rekening mee dat je altijd zwanger kan worden ook al komt je menstruatie er aan. Vaak zijn vooral jonge meisjes nog heel onregelmatig in hun menstruatiecyclus wat inhoudt dat een eisprong soms vroeger of later kan komen. Sperma blijft ook enkele dagen actief, dus zelfs  2 of 3 dagen  voor of na de eisprong kan je nog zwanger worden.  Gebruik daarom altijd een condoom of neem anticonceptiemedicatie als je niet zwanger wil worden.

Het is trouwens bij een beginnende relatie altijd raadzaam om een condoom te gebruiken, niet alleen om niet zwanger te worden, maar ook om je te beschermen tegen SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen/geslachtsziekten) en HIV (Aids).

Gerard

Geplaatst in Aantrekkelijkheid/verliefdheid, Abortus, Huwelijk en echtscheiding, Maagdelijkheid, Onmogelijke liefde, Partnerrelatie, Relatie en vertrouwen, Relationele problemen, Samenwonen en relaties, Seks en jongeren, Seks en opvoeding, Seks en toekomst, Seksgevaren, Seksueel grensoverschrijdend gedrag, Seksuele relatie, Studeren en seks, Toestemming tot seks, Voorbehoedsmiddelen, Zwangerschap en bevruchting.